Un fotograma de 'Black is beltza'
Un fotograma de ‘Black is beltza’

Setembre comença aquest dissabte 27 d’abril un cicle d’actes de celebració del seu segon aniversari. Ho fa amb un espectacle poètic i musical a la Jazz Cava de Vic. Joseba Sarrionandia en V.O.S.C. és un espectacle de poesia passada per la música i la paraula del que és un dels millors poetes de la literatura basca i que anirà a càrrec de Biel Barnils, Monste Maritxalar i Patxi Maritxalar. L’acte, coorganitzat amb Òmnium Cultural i Pol·len Edicions, és d’entrada gratuïta i començarà a les 8 del vespre.

Joseba Sarrionandia Uribelarrea, Sarri (Iurreta, 1958) és un poeta, escriptor, traductor i filòleg basc. És considerat, per la seva qualitat i quantitat, un dels escriptors bascos més rellevants de tota la literatura escrita en eusquera pels seus nombrosos llibres de poesies, assaigs, històries breus i novel·les. L’any 1985 es va escapar de la presó, quan complia condemna per ser membre de la banda armada ETA. Fins l’any 2016 vivia i escrivia en la clandestinitat. Des d’aleshores, imparteix classes d’eusquera i literatura basca a la Universitat de l’Habana, a Cuba.

És morta la poesia? (Pol·len Edicions), recull en el qual s’inspira l’espectacle d’aquest dissabte, és la seva quarta obra traduïda al català. Recentment ha guanyat el premi de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana a la millor traducció, que va anar a càrrec d’Ainara Munt.

Dijous vinent, ‘Black is Beltza’ a CineClub Vic

 El següent acte de celebració del segon aniversari de Setembre serà dijous vinent, 2 de maig, a CineClub Vic. S’hi projectarà la pel·lícula Black is Beltza, de Fermín Muguruza. El film parteix d’un fet real ocorregut l’octubre de 1965, quan la comparsa de gegants de Pamplona és convidada a desfilar a Nova York, però degut a la discriminació racial les autoritats nord-americanes prohibeixen la participació de dos gegants negres. Muguruza ha adaptat la novel·la gràfica homònima transformant la seva estilitzada estètica en una cinta d’animanció arriscada i reivindicativa. La projecció serà dijous a 2/4 de 10 del vespre a l’Espai ETC de Vic i el preu de l’entrada serà de 3 euros.