A Dies d’agost vam dir que no només volem fer comunicació, que també ens volem implicar en la dinamització social i cultural de la ciutat, la comarca i el país. I comencem amb la presentació a Vic de dos llibres que lliguen molt amb la filosofia de Dies d’agost, portant a la comarca productes culturals amb els quals ens sentim identificats i compromesos. Aquest divendres, dia 8, ‘L’amor fora de mapa’, la nova novel·la d’en Roc Casagran. I el divendres següent, dia 15, ‘Els internats de la por’, el llibre de la Montse Armengou i en Ricard Belis basat en el reportatge del mateix nom.

12916179_1010335362397237_3713329362274701578_o

‘L’amor fora de mapa’ (Sembra Llibres, 2016) és la nova obra de l’escriptor sabadellenc Roc Casagran, una esplèndida novel·la sobre la bellesa i l’angoixa, l’atracció i la prohibició, l’autenticitat i el desconcert. Un mapa dibuixat amb els sentiments fragmentats de tres ànimes d’uns trenta-i-pocs anys que tracten de sobreviure envoltats en les incerteses i les crisis que minen els temps actuals.

Podeu saber més sobre ‘L’amor fora de mapa’ en aquest article de ‘Núvol’, i en aquest altre de l”Ara’. La presentació la fem divendres a les 7 de la tarda a la llibreria Abacus del Portal de la Rambla de Vic.

‘L’amor fora de mapa’ té la peculiaritat que és lletra i música. A partir dels textos d’en Roc Casagran, la Mireia Vives i en Borja Penalba n’han parit un disc exquisit i una col·lecció de vídeoclips. Aquí, el de la cançó que dóna nom al llibre i al disc, amb alguns ‘cameos’ il·lustres:

12916359_1010335465730560_3319993633846803928_o

‘Els internats de la por’ (Ara Llibres, 2016) és una investigació esfereïdora que destapa uns fets ocults i silenciats durant dècades: els abusos sexuals, els maltractaments físics i psíquics, l’explotació laboral i les pràctiques mèdiques dubtoses que van patir milers de nens als internats religiosos i de l’Estat durant el franquisme i fins ben entrada la democràcia.

Un exercici de periodisme de primer ordre, que dóna veu a víctimes i testimonis i denuncia amb noms i cognoms la suposada superioritat moral al servei de les més baixes passions. La Montse Armengou i en Ricard Belis, amb l’orgull del periodisme compromès com a bandera, volen oferir als damnificats la reparació que no els donen les institucions i facilitar que se sàpiga què va passar en aquells internats, amb aquesta infantesa tan injustament tractada.

En aquest enllaç es pot fer un tast de l’obra. I en aquest altre enllaç s’hi pot trobar més informació del documental, a part de poder-lo visionar complet.

La Montse Armengou és periodista i directora de documentals. Des del 1985 treballa a TV3, on ha format part dels equips de ’30 minuts’ i ‘Sense ficció’. En Ricard Belis és periodista. Des del 1987 és realitzador de televisió, va treballar al programa ’30 minuts’ de TV3 i forma part del departament de documentals de la mateixa casa on ha col·laborat en la posada en marxa de ‘Sense ficció’.

El reportatge ‘Els internats de la por’ va ser emès al programa ‘Sense ficció’ i la seva projecció ja va colpir molta gent, desconeixedora dels fets que s’hi denuncien. Ara TV3 també es coeditora del llibre que presentarem el dia 15 a les 8 del vespre a la Muntanya de Llibres. Com el divendres abans a la de ‘L’amor fora de mapa’, hi sereu tots molt benvinguts!!!

 

 

 

 

Tagged on: