Les periodistes Sara Blázquez, de Setembre, i Laia Altarriba, de Jornada, van participar dimarts passat, dia 21, a la primera de les tres jornades organitzades per l’editorial Tigre de Paper a Taifa Llibres a Barcelona amb motiu de la publicació dels llibres Sis mesos rojos a Rússia, de Louise Bryant, i Els Soviets, d’Andreu Nin. Es tracta de dues obres sobre la Revolució Russa de la qual ara es compleix el centenari. En concret, Blázquez i Altarriba van conversar sobre periodisme i revolució a partir de la lectur ade Sis mesos rojos a Rússia, escrit sobre l’experiència durant la Revolució de la periodista nord-americana Louise Bryant, precursora del socialisme i el feminisme en el seu país.
Tant Blázquez com Altarriba van defensar el periodisme compromès amb les causes justes, defugint la falsa objectivitat de la qual fan gala altres professionals i que acaba beneficiant els diferents poders davant els interessos col·lectius. Un periodisme compromès, però, alhora honest i sobretot rigorós. Tal com, segons va recordar Blázquez, li va reconèixer a la mateixa Louise Bryant un diari com el New York Times.
Sis mesos rojos a Rússia recull les observacions i vivències de Louise Bryant a Petrograd i Moscou durant la Revolució d’octubre. Bryant va estar present en moments clau –des dels acalorats debats a l’Institut Smolny fins a la caiguda del Palau d’Hivern– i va entrevistar els seus protagonistes, també ciutadans anònims que van participar en els fets revolucionaris. Escrit amb un estil amè i accessible, el seu llibre complementa Els deu dies que trasbalsaren el món del seu company John Reed. La traducció de l’obra de Louise Bryant ha anat a càrrec d’Àngel Ferrero.
Els Soviets, d’Andreu Nin, acosta aquesta particular estructura organitzativa de la classe obrera rurssa. Els soviets van ser un factor clau per al triomf de la revolució a Rússia el 1917, però van néixer molt abans. En aquest assaig breu, Andreu Nin, un dels intel·lectuals marxistes catalans més rellevants del segle XX i qui va viure a Rússia, on va poder conèixer de primera mà l’essència i funcionament dels soviets elabora un document clau per conèixer-ne i entendre’n la història, les singularitats i l’evolució al llarg dels anys, des d’abans fins després de la revolució. Per aquesta edició s’han incorporat al llibre textos de Vladimir I. Lenin i d’Inessa Armand que, com a líders de la revolució, complementen el llibre de Nin aportant una visió pròpiament russa i des de l’ull de l’huracà.